Oszd meg!

Sóstói Múzeumfalu

Ha még nem jártak Északkelet-Magyarország ˝fővárosában˝, Nyíregyházán, annak csodálatos fürdő- és üdülőhelyén, Sóstófürdőn, nem is tudják, hogy Magyarország e tája mennyi kellemes meglepetést tartogat Önöknek! Ha már itt vannak, ki ne hagyják hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumának, a Sóstói Múzeumfalunak a megtekintését! Múzeumunk nem ˝papucsos múzeum˝: itt a gyerekek labdázhatnak, fogócskázhatnak, megehetik a magukkal hozott elemózsiát (még szalonnát is süthetnek!), s ha a múzeumon kívül a közeli Állatparkot és a fürdőt is felkeresik, egész napos programot és látnivalót biztosít Önöknek Sóstó!

Természetesen mi egy múzeumi sétára invitáljuk Önöket Sóstófürdő északnyugati csücskébe, a kisvasút megállójának szomszédságában 1971 óta épülő Sóstói Múzeumfaluba, ahol a kapun belépve igazi 19. század végi faluba csöppen az ember. A fák koronáján áttetszik a faluközpont legmagasabb épülete, a hangulatos tivadari harangtorony fazsindelyes sisakja, s ezután rögtön a kismesterségek műhelysorának hatalmas üvegtáblákkal borított kirakatai vonják magukra a figyelmet. Akár télen, akár nyáron jöjjön is a látogató, mindig talál érdekességet, a falu mindig más-más arcát mutatja: a magasról tűző nyári vagy a téli nap súroló fénye eltérő szögben világítja meg az épületek kontyait, faragott tornácoszlopait, amelyek a fehérre meszelt falakra vetődött árnyékukkal szinte megsokszorozzák önmagukat.

Nem véletlen tehát, hogy a múzeumot évről évre egyre több bel- és külföldi érdeklődő keresi fel, s hogy a megye leglátogatottabb közgyűjteménye lett a Sóstói Múzeumfalu. Az intézmény 1970-es alapításakor kitűzött célok a falu építésének ütemével együtt valósultak meg, az évente átadott újabb és újabb épületek, a gyűjtemény néprajzi tárgyait bemutató időszaki kiállítások és a tavasztól őszig szinte megszakítás nélkül folyó érdekes kulturális programok vonzzák a közönséget.

Mégis mi az, ami oly kedvelt kulturális célponttá teszi ezt a 7 és fél hektáros területet? Bizonyára a jó levegő is közrejátszik benne, de elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a manapság már sehol sem látható falukép, az épületegyüttesek, a berendezések különbözősége és a változatos programok együtt alakították ki azt az imázst, azt a vonzó összképet, amely miatt évente közel százezer látogató keresi fel a falut.

Kérjük, ismerkedjenek meg kínálatunkkal, s ha elnyertük tetszését, felkeltettük kíváncsiságát, szeretettel várjuk személyesen is múzeumunkban!